Conferința de presă de lansare a serviciilor caravanei Screening TB la Timiș

Depistarea activă a tuberculozei cu ajutorul carevanei mobile Screening TB începe de marți, 2 mai în județul Timiș

  • Activitatea face parte din cel mai mare proiect de screening din România derulat la nivel național prin fonduri europe cu cofinațare de la Ministerul Sănătății – Screening TB
  • Proiectul vizeză 10 comune din județul Timiș unde au fost depistate cazuri de tuberculoză în anii precendenți
  • Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București furnizează servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei
  • Bârna, Darova, Sacoşu Turcesc, Ortişoara, Variaş, Uivar, Banloc, Foeni, Jamu Mare și Tormac sunt comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei

      Începând de marți, 2 mai pâna pe data de 26 mai 2023 caravana mobilă a  proiectului Screening TB, proiect coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale județului Timiș cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

       Caravana medicală mobilă este  dotată cu:

  • aparatură de radiologie mobilă de ultimă generație;
  • diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei;
  • un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare;
  • serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate.

       Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program: 

COMUNAPERIOADA
Bârna2 mai
Darova3, 4 mai
Sacoșu Turcesc5, 8 mai
0rtișoara9, 10 mai
Variaș11, 12, 15 mai
Uivar16 mai
Banloc17, 18 mai
Foeni19, 22 mai
Jamu Mare23, 24 mai
Tormac25, 26 mai

        Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Timiș este  de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

        Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

        Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

     “Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

       Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează de către partenerii de la Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Timiș, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali –  și a medicilor de familie.

Proiectul beneficiază de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

       Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

——————————————————————————————————–

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Persoană de contact:

Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB

Mobil: 0740107123

COMUNICAT DE PRESA – Deschidere Screening TB la Timiș