Despre Screening

Screeningul TB reprezintă identificarea sistematică de persoane suspecte de TB într-un GT prin utilizarea de teste, examinări sau alte proceduri care pot fi aplicate rapid.
Testele de screening, examinările și alte proceduri utilizate ar trebui să fie suficient de sensibile, specifice și reproductibile pentru a diferenția persoanele cu suspiciune de TB (cu probabilitate mare să aibă TB) de cele care nu au TB.

Suplimentar se iau în considerare următoarele:

timpul pentru a efectua testul
tehnica simplă de implementare
ușurința cu care este acceptat de persoana care va fi testată
stabilitatea testului de a fi efectuat în condiții specifice.
 • » Cei care au un test pozitiv la screening vor fi referiți către serviciile de diagnostic și tratament (dispensarele TB) pentru confirmare și stabilirea diagnosticului.
 • » Teoretic, screeningul sistematic pentru TB activă poate fi făcut pentru întreaga populație (mass-screening) sau țintit (targetat) pe grupuri de risc.
 • » Screeningul poate să vizeze persoane care sunt interesate de accesul la servicii de sănătate, dar care nu au posibilitățile necesare, sau/și persoane care nu sunt interesate de accesul la servicii de sănătate pentru că nu percep că au o problemă de natură medicală

Ce este tuberculoza?
Simptome, cum și cui se transmite

Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de un bacil – Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului.

Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni – ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).

De reținut!

Principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt:

La persoana adultă

 • » Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută
 • » Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge
 • » Dificultăți în respirație
 • » Durere toracică
 • » Subfebrilitate sau febră
 • » Scădere în greutate
 • » Transpirație nocturnă sau după eforturi mici

La copii

 • » Oboseală fizică, slăbiciune.
 • » Tuse persistentă
 • » Febră persistentă
 • » Scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă)
 • » Oboseală, lipsa poftei de joacă
 • » Notă: La copii boala e transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat!

Cum putem scădea transmiterea tuberculozei în populație?

Cel mai eficient mod în care se poate scădea transmiterea tuberculozei este identificarea cât mai precoce, tratarea și vindecarea surselor de infecție (a pacienților cu tuberculoză). Există numeroase studii care au arătat că după începerea tratamentului, pacienții nu mai infectează contacții familiali, chiar dacă rămân în mediul lor și nu sunt izolați în spitale. În plus, spitalizarea poate crește riscul de infectare încrucișată între pacienți sau către personalul medical, în cazul în care nu se respectă măsurile de control al transmiterii infecției tuberculozei în unitatea sanitară.

Având în vedere numărul mare de bolnavi de tuberculoză neidentificați, trebuie intensificate eforturile de diagnosticare a persoanelor cu simptome sugestive pentru tuberculoză.

Alte mijloace de scădere a îmbolnăvirilor prin tuberculoză sunt vaccinarea BCG și tratamentul infecției latente:

• Copiii, imediat după naștere, sunt vaccinați cu vaccin antituberculos (BCG – bacil Calmette-Guerin) ce le conferă imunitate parțială și îi protejează de forme severe de boală în primii ani (miliară tuberculoasă sau meningită).

• Pacienții sub 19 ani care au avut recent contact TB și persoanele cu imunodeficiențe la care se evidențiază infecție tuberculoasă latentă (test cutanat sau test Quantiferon pozitiv) au indicație de a primi izoniazidă ce scade riscul transformării infecției în boală (tratamentul infecției latente).

DE REȚINUT!

Pentru a reduce la minim riscul de infecție tuberculoasă, respectă următoarele reguli:

 • » Evaluează-ți permanent riscul de a fi infectat: prezența în jur a unei persoane potențial bolnave, spații închise, neventilate
 • » Consideră orice persoană care tușește drept potențială sursă de infecție;
 • » Învață-i pe ceilalți și respectă tu însuți regulile de igienă a tusei (acoperă gura cu un șervețel sau cu partea de la cot a mănecii);
 • » Evită spațiile închise și aglomerate
 • » Aerisește permanent spațiile închise în care stai; deschide ferestrele cât de mult îți permite timpul de afară
 • » Petrece în aer liber cât mai mult timp
 • » Evită excesele de orice fel, care scad mecanismele de apărare ale organismului (oboseală fizică și psihică excesivă, prelungită, alcool, privare de alimentație).

Ultimele noutăți

Importanța vaccinării BCG în prevenirea Tuberculozei în tările cu incidență crescută, cazul României

Autor: dr. Mădălina Burecu, medic primar pneumolog, expert Screenig TB. În 1993, OMS a recunoscut tuberculoza (TB) ca o urgență globală de sănătate publică; 25 de ani mai târziu însă, TB rămâne în continuare o problemă majoră. În 2017 peste 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, 1,6 milioane au murit, iar 1 milion […]

Citește în continuare

Două cazuri de COVID 19 depistate cu ajutorul caravanelor de screening al tuberculozei

Două cazuri de infecție cu coronavirus au fost identificate de echipajul caravanei de depistare activă a tuberculozei aflată în județul Bacău. Acest lucru a fost posibil datorită echipamentelor cu care este dotată caravana.   După declanșarea pandemiei de coronavirus cabinetele mobile de depistare activă a tuberculozei coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost […]

Citește în continuare

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" angajează personal pentru caravanele de screening al tuberculozei.

Mai multe detalii aici.