Caravanele utilizate în cel mai mare proiect de screening al tuberculozei din România, au sosit
Au venit!
Cele trei caravane care vor străbate România în zonele unde tuberculoza ridică probleme reale au sosit și sunt deja în curtea Institutului Marius Nasta, coordonatorul acestui proiect de sănătate publică care vizează nu mai puțin de 75 de mii de posibili pacienți care vor fi screenati.
Mai este un hop de trecut înainte ca cele trei platforme auto-dotate cu aparatură de radiologie și de micro-laborator să plece către comunitățile de unde va începe screeningul populației din România în vederea depistării tuberculozei, inclusiv a formelor latente, nu doar a posibililor pacienți. care deja au dezvoltat boala. Așteptăm autorizarea CNCAN, o procedură obligatorie pentru ca tehnologia radiologică să poată fi utilizată.
În luna martie Ministerul Sănătăţii – România si Programul Național de Control al Tuberculozei anunța public ca până la sfârșitul lunii mai aceste laboratoare mobile de depistare a tuberculozei vor ajunge în România, și iată, sunt aici.
Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.
România rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. În anul 2018, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei, în țara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulți. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.
Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:
• Asociația Română Anti-SIDA ( Aras Bucuresti)
• Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)
• Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (@CPSS)
• Asociația Samusocial din Romania
• Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (Asoc. Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi – Drog Rezistentă)
• Fundația Romanian Angel Appeal
Revenim cu noi imagini și date suplimentare despre autorizarea finală a platformelor în zilele care urmează.