Ce este tuberculoza?

Tuberculoza (TB) este o infecție produsă de bacilul tuberculozie ( Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch) care se transmite prin aer și afectează mai ales plămânul.

Deși boala este cunoscută din antichitate, microbul care o produce a fost descris abia în anul 1882 de către Robert Koch, de aceea mai este cunoscut și ca bacilul Koch. 

Transmiterea microbului se face aproape întotdeauna prin aer, motiv pentru care tuberculoza afectează mai ales plămânul; odată ajuns în alveolele pulmonare, microbul este “înghițit” (fagocitat) de către celule specializate (macrofage), care sunt responsabile cu distrugerea lui. Pătrunderea microbului în organism declanșează o reacție de apărare mai amplă a acestuia, numită infecție tuberculoasă, care poate fi identificată prin teste speciale (intradermoreacția – IDR la PPD sau testul Quantiferon prin recoltare și analiză specifică din plasmă). 

Omul infectat nu are simptome de boală, și nu este contagios. Se estimează că o treime din populația globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis. Uneori, microbul din organismul omului infectat reușește să se înmulțească, producând boala – tuberculoză. 

Apariția bolii survine de obicei după cel puțin câteva săptămâni sau luni de la infectare, cel mai frecvent în primul an de la contact. Uneori, microbul poate supraviețui sub formă dormantă în macrofage timp îndelungat, chiar peste zeci de ani, până găsește un moment de “slăbiciune”, de scădere a imunității organismului, pe care îl îmbolnăvește. 

Persoana care este doar infectată cu microbul tuberculozei nu are simptome și nu este contagioasă! La o mică parte dintre cei infectați (sub 5%) infecția progresează spre boală.

Persoana care este doar infectată cu microbul tuberculozei nu are simptome și nu este contagioasă! La o mică parte dintre cei infectați (sub 5%) infecția progresează spre boală. În România doar copiii infectați și anumite categorii de persoane imunodeprimate primesc tratament chimioprofilactic pentru a preveni evoluția către boală.

De obicei, boala apare în plămân, inițial sub forma unei mici pete vizibile pe radiografie (infiltrat), care se poate extinde, formând în timp noduli sau cavități (caverne).

Rareori, bacilul ajunge în alte organe, producând forme extrapulmonare de tuberculoză: pleurală, ganglionară, osoasă, renală și altele. 

Tuberculoza este o problemă prioritară de sănătate publică în România. În fiecare an apar aproape 13000 cazuri noi de tuberculoză, dintre care în jur de 400 cazuri cu tuberculoză rezistentă.

Netratată, tuberculoza are evoluție cronică, cu potențial de agravare și chiar deces; aproape 1000 de persoane decedează din cauza tuberculozei, deși dacă este tratată, tuberculoza este o boală curabilă. După începerea tratamentului eficient, pacientul cu tuberculoză devine necontagios după câteva zile sau săptămâni. 

Tuberculoza afectează individul bolnav, dar în același timp are implicații serioase pentru familie și pentru societate; abordarea bolii trebuie să vizeze deopotrivă aspectele medicale, dar și pe cele sociale. 

DE REȚINUT!
 >> Tuberculoza este o boală vindecabilă dacă este tratată corect! << 

>>Netratată, tuberculoza este o boală gravă, putând produce decesul pacientului.<<