Ce înseamnă siguranța pentru pacientul cu tuberculoză? Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

Poate mai mult ca niciodată anul acesta, in contextul pericolului pe care il reprezintă pandemia de coronavirus realizăm cât de importantă este siguranța pacientului.

Astăzi, 17 septembrie, întreaga lume marchează Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, iar pentru pacientul cu tuberculoză, siguranța are un punct de plecare clar – diagnosticul și tratamentul.

Din nefercire contextul epidemiologic actual a creat dificultăți pentru toți pacienții, indiferent de patologie. Mai mult, în cazul pacienților cu tuberculoză, situația generată de răspândirea SARS-COV-2 a dus la o teamă a pacienților de a se adresa medicului ceea ce duce implict la depistarea tardivă a bolii cu implicații serioase pentru pacient și sistemul de servicii medicale.

Tocmai acesată uriașă provocare mondială la adresa sănătății publice arată cât de importanate sunt caravanele de depistare activă a tuberculozei din cadrul proiectului Screening TB, coordonate de Institutul de Pneumftiziologie ”Marius Nasta” și care chiar în aceste momente sunt în trei județe ale României unde incidența tuberculozei e una crescută: Botoșani, Teleorman și București-Teleorm. 

Având ca prioritate siguranța pacientului cabinetele mobile se deplasează în toate comunitățile din țară, vreme de cinci ani, în condiții sigure inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19. Este important de menționat că, după izbucnirea pandemiei de coronavirus cabinetele mobile de depistare activă a tuberculozei aflate în caravane au fost echipate cu un soft de inteligență artificială care depistează încă 13 patologii pulmonare pe lângă  programul de identificare a tuberculozei, inclusiv posibila infecție cu SARS-COV-2. De altfel, acest soft a făcut posibilă numai în ultima perioadă identificarea unor cazuri de infecție cu noul coronavirus în județul Bacău.

În ceea ce privește pacienții diagnosticați cu tuberculoză, Organizația Mondială a Sănătății le recomandă autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea serviciilor de tratament. Recomandarea are cu atât mai multă greutate cu cât, în cazul unor epidemii precedente, precum cea de Ebola, îngrijirea pacienților cu tuberculoză a avut de suferit, pentru că au avut prioritate la internare pacienții cu alte afecțiuni respiratorii grave și complicații. 

”În lupta împotriva pandemiei COVID-19 este important să nu uităm de boala

contagioasă care omoară cei mai mulţi oameni pe glob în fiecare an – tuberculoza. Trebuie să asigurăm în continuare acces la servicii de screening și tratament pentru pacienți, în special pentru cei din grupele la risc, deoarece netratată, tuberculoza ucide”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

În România, în anul 2019, au fost înregistrate peste 12.000 cazuri noi de tuberculoză, față de anul 2008, când au fost înregistrate 25.000 (respectiv, o incidență de 72/100.000 locuitori în 2017 față de 120/100.000 în 2008). Aceeași statistică arată că mortalitatea prin tuberculoză a scăzut la 4,9/100.000 locuitori în anul 2017, de la 8,5/100.000 în anul 2008.

În ciuda cifrelor în scădere, România se situează în continuare pe primul loc în UE la numărul de bolnavi de TB, ceea ce face ca tuberculoza să fie una dintre principalele probleme de sănătate publică.

Proiectul Screening TB își propune creșterea accesului la servicii durabile, accesibile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. 75.010 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar vor beneficia de aceste servicii. Implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023).

În același timp, Proiectul Screening TB urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 români, care ar putea fi depistați în urma screningului, prin activități care includ reevaluarea periodică, în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening, în conformitate cu Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020.