Cum se transmite tuberculoza

Care sunt simptomele tuberculozei la adulți și la copii? 

Deși se credea că tuberculoza afectează numai persoanele din categorii sociale vulnerabile, de fapt, orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză pentru că vorbim despre un un microb care se transmite pe calea aerului.

Vestea bună este aceea că tuberculoza este o boală complet tratabilă, cu condiția de a merge la medic cat mai repede și de a respecta întocmai recomandările medicale. De asemenea, tuberculoza poate fi prevenită printr-o serie de măsuri de sănătate publică. 

Cum ne dăm seama când o persoană poate avea boala?

Simptomele tuberculozei la adulți

Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută 
Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge 
Dificultăți în respirație 
Durere toracică 
Subfebrilitate sau febră 
Scădere în greutate 
Transpirație nocturnă sau după eforturi mici 
Oboseală fizică, slăbiciune 

Simptomele tuberculozei la copii

Tuse persistentă 
Febră persistentă 
Scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă) 
Oboseală, lipsa poftei de joacă 
Notă: La copii boala e transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat! 

Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de un bacil – Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului. 

Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. 

Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. 

Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni – ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).