Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de un bacil – Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului.
Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni – ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).
Cel mai eficient mod în care se poate scădea transmiterea tuberculozei este identificarea cât mai precoce, tratarea și vindecarea surselor de infecție (a pacienților cu tuberculoză). Există numeroase studii care au arătat că după începerea tratamentului, pacienții nu mai infectează contacții familiali, chiar dacă rămân în mediul lor și nu sunt izolați în spitale. În plus, spitalizarea poate crește riscul de infectare încrucișată între pacienți sau către personalul medical, în cazul în care nu se respectă măsurile de control al transmiterii infecției tuberculozei în unitatea sanitară.
Având în vedere numărul mare de bolnavi de tuberculoză neidentificați, trebuie intensificate eforturile de diagnosticare a persoanelor cu simptome sugestive pentru tuberculoză.
• Copiii, imediat după naștere, sunt vaccinați cu vaccin antituberculos (BCG – bacil Calmette-Guerin) ce le conferă imunitate parțială și îi protejează de forme severe de boală în primii ani (miliară tuberculoasă sau meningită).
• Pacienții sub 19 ani care au avut recent contact TB și persoanele cu imunodeficiențe la care se evidențiază infecție tuberculoasă latentă (test cutanat sau test Quantiferon pozitiv) au indicație de a primi izoniazidă ce scade riscul transformării infecției în boală (tratamentul infecției latente).
București, 6 Decembrie 2023 41 de județe, aproape 100.000 de persoane evaluate Cel mai amplu proiect de depistare precoce – screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente -comunicat de presă- Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta sub coordonarea Ministerului Sănătății a finalizat implementarea celui mai mare program de screening activ al tuberculozei […]
Citește în continuareDepistarea activă a tuberculozei cu ajutorul carevanei mobile Screening TB începe de marți, 2 mai în județul Timiș Activitatea face parte din cel mai mare proiect de screening din România derulat la nivel național prin fonduri europe cu cofinațare de la Ministerul Sănătății – Screening TB Proiectul vizeză 10 comune din județul Timiș unde au […]
Citește în continuare