Două cazuri de COVID 19 depistate cu ajutorul caravanelor de screening al tuberculozei


Două cazuri de infecție cu coronavirus au fost identificate de echipajul caravanei de depistare activă a tuberculozei aflată în județul Bacău. Acest lucru a fost posibil datorită echipamentelor cu care este dotată caravana.  

După declanșarea pandemiei de coronavirus cabinetele mobile de depistare activă a tuberculozei coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost echipate cu un soft de inteligență artificială care completează programul de depistare a tuberculozei și care poate poate indica un scoring specific infectiei COVID 19 în paralel cu scoringul de depistare a infecției tuberculoase.  

Această măsura a fost necesară având in vedere contextul pandemic pe care îl traversăm, cât și dorința de nu opri cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei pe care îl desfășoară România, țară cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din UE.  
Cabinetele mobile vizează diagnosticarea tuberculozei, boală pulmonară contagioasă cu simptome care se pot suprapune infecției cu SARS-COV-2, ceea ce impune asigurarea de servicii din partea echipelor de pe caravane care să vină în sprijinul pacienților simptomatici care pot avea una sau ambele infecții.  

Softul de inteligență artificială oferă o citire pe loc a radiografiilor indicând scorul care arată probabilitatea îmbolnăvirii cu TB sau COVID 19. Programul oferă interpretarea pentru încă 13 patologii pulmonare, altele decăt tuberculoza sau infecția cu coronavirus.  

“Este util ca depistarea bolilor infecțioase, indiferent de etiologia lor, să se facă într-un ritm alert concomitent cu utilizarea tehnologiilor înalt performante care vin direct in sprijinul pacientului. ” – spune dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Cei doi pacienți depistați cu COVID 19 de către echipa caravanei au fost luați în evidență de instituțiile abilitate din Bacău.

Până acum în județul Bacău a fost testat un număr 1060 de persoane, iar activitatea continuă și în luna august.  

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta coordonează 4 caravanele de depistare activă a tuberculozei – Screening TB. Caravanele s-au aflat până acum în județele Dâmbovița, Ilfov, Bacău, București urmând a se muta din luna august în județul Teleorman.

Caravanele Screening TB ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta fac parte din cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei realizat în România ultimilor 30 de ani, se derulează pe parcursul a patru ani, iar cabinetele mobile se deplasează pe tot teritoriul României.

Echipa Screening TB                                                                        Bucuresti, iulie 2020