Foto- reportaj din caravana Screening TB – Comuna Coroieni – judetul Maramures, august 2021
Sunt comunitati unde sosirea caravanei e asteptata mai tare decat masina de paine pentru ca oamenii nu au mai vazut un medic in cel mai fericit caz dinainte de declansarea crizei sanitare.
Imaginile sunt de ieri, din Tara Lapusului, departe tare de capitala Romaniei. Localnici din satele vecine comunei Coroieni au venit la caravana marturinsind “doamna, de cand cu pandemia asta nu am mai iesit din sat, unde sa te duci la spital, ca cine stie de unde iei covidul si-l aduci in sat”. Si nu e o situatie izolata.
Una dintre femeile varstnice a venit din satul Baba pentru o radiografie. La ora 9.30 era asezata in randul format la caravana povestind: “am avut tbc-eu in ’77, aveam copil mic, numa’ de 5 luni. O fost un doctor bun care m-o inteles si m-o tinut numa’ tri saptamani la spital si dupa aia m-o lasat acasa. Si atunci tot o masina din asta o venit si ni-o facut film. Am fost 70 din sat cu tbc-eu, pe toti ne-o dus la spital la Baia Mare. Dupa ce am vinit acasa, in fiecare saptamana o vinit doctorul la mine cu bumbi (n.r. medicamente) pana m-am vindecat. Amu am vinit iara sa vad daca ii vre-un bai.” Sunt vorbele matusii imbracata in negru pe care o vedeti pe scara caravanei.
Softul de pe caravana a aratat acum ca plamanii dansei sunt in stare buna.
Nu au fost la fel de nororocosi toti cei care au trecut prin caravana joi, la Coroieni. Au fost prelevate si niste teste suplimentare de sputa. Daca se confirma tuberculoza, pacientii vor primi sprijinul necesar pentru a ajunge la spital si pentru a beneficia de tratamentul gratuit asigurat pana la vindecare de @Ministerul Sănătăţii – România si de consilierea oferita de partenerii din proiect.
Poate credeti ca echipele care lucreaza efectiv la depistarea activa a tuberculozei in caravanele Screening TB sunt formate din cei trei oameni care insotesc cabinetul medical mobil.
In realitate din aceste echipaje cuprind medicii zonali din reteaua nationala de la Programul Național de Control al Tuberculozei, aici o vedeti in fotografie pe dna doctor Dragos Madalina, de la Spitalul de Pneumologie (Tuberculoza) de la Baia Mare, cea care citeste si intrepreteaza sutele de radiografii care se fac saptamanal la caravana; partenerii din organizatiile non-guveramentale care anunta comunitatile, colaboreaza cu primariile, medicii de familie, asistentii medicali comunitari. Sunt cei de la Romanian Angel Appeal, UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asoc. Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi – Drog Rezistentă, ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA, @SAMU Social Romania.
Iar in spatele tuturor se afla personalul medical si administrativ de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta initiatorul celui mai mare proiect de screening al tuberculozei de dupa 1990. E multa munca, dar si multumirea ca putem ajuta acasa la ei oameni care nu au acces la servicii medicale. Proiectul are patru astfel de caravane care sunt pe teren acum in judetele Maramures, Suceava, Tulcea si Ilfov.