Incepe testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei-Screening TB
15 comune gălățene vor beneficia de aceste servicii
Mii de gălățeni din zonele rurale sunt așteptați din 15 februarie până în 30 aprilie la testarea gratuită a sănătății plămânilor pusă la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene.
Sunt vizate 15 comune din județul Galați unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor. Județul Galați face parte din zona roșie în ceea ce privește incindența cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, printe cele mai ridicate din România.
Frumușița, Smârdan, Pechea, Fundeni, Liești, Ivești, Cudalbi, Drăgănești, Matca, Corod, Țepu, Brăhăsești, Gohor, Ghidigeni, Jorăști sunt comunele unde va poposi caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârșitul lunii aprilie.
Caravana asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății.
“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
“Având în vedere incidenţa crescută a tuberculozei în judeţul Galaţi, a faptului că există multe comunităţi la distanţă mare de instituţia medicală specializată pe acordarea de servicii medicale specifice, considerăm mai mult decât necesar acest proiect comunitar pe care Direcţia de Sănătate Publică Galaţi îl sprijină pentru ca populaţia vulnerabilă sa aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare” dr. Liliana Moise, director executiv DSP Galați.
Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 15 comune gălățene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe înafara înfecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB se dovedește o necesitate în aceste comunități.
Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Galați, al Prefecturii județului Galați precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.
În judeţul Galați, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.
Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea serviciilor medicale în privința tratamentul tuberculozei.
În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.
Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este în România, cea mai prestigioasă instituție medicală cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte și activitatea de screening TB prin intermediul caravanelor mobileeste implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătății și în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).
Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.
Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implemantarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.
Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.
—————————————————————————————————————–
Persoană de contact: Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB
Mobil: 0740107123