Județul Iași intră pe harta caravanelor de screening a tuberculozei

Caravana de depistare activă a tuberculozei ajunge în județul Iași începâd cu data de 09.11.2020. Este al treilea județ din Moldova după Bacău și Botoșani, unde cabinetul mobil dotat cu aparatură și tehnologie cu inteligență artificială sosește în acest an, în ciuda crizei sanitare pe care o traversăm. 

              17 comunități rurale din județul Iași vor beneficia de serviciile gratuite ale  caravanei de depistare activă a tuberculozei în cadrul proiectului implementat la nivel național, “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect finanțat din fonduri europene prin programul POCU și derulat la nivelul județului Iași, de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. 

                      În următoarele trei luni cavana mobilă – un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură  de screening radiologic și diagnostic molecular rapid, dar și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei- se va afla în județul Iași, în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. 

             Mobilizarea populației pentru participarea la screening va fi realizată cu ajutorul rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) dar și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale și cel al reprezentaților locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).  

Proiectul de față este o etapă necesară pentru asigurarea implementării cu succes a Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT), program coordonat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București. Prin acest proiect, servicii de sănătate (radiologie și diagnostic molecular rapid) altfel disponibile doar în cabinete specializate, ajung la cetățeni, în zonele rurale cele mai izolate. Softul de inteligență artificială cu care este dotată caravana poate detecta alte 14 patologii pulmonare, inclusiv COVID-19 realizându-se astfel nu doar screening pentru TB dar și o evaluare a altor patologii pulmoare urmate de îndrumarea spre investigații suplimentare acolo  unde este cazul”, dr Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București.            

         “Ne bucurăm de existenţa acestui proiect atât de necesar la nivel comunitar, având în vedere incidenţa crescută a tuberculozei pe teritoriul judeţului Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va sprijini în perioada următoare acest demers iniţiat de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, pentru ca începând cu data de 9 noiembrie, cele 17 comunităţi rurale din judeţul Iaşi, implicate în acest program, să beneficieze de programul de screening, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei. În acest fel, prin implementarea unor astfel de proiecte, cetăţenii judeţului nostru vor putea beneficia de diagnosticare, tratament şi menţinerea compleanţei terapeutice”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică  Iaşi. 

          “În condițiile actuale, de pandemie, caravana este de foarte mare ajutor pentru specialiștii care se ocupa de tratamentul și controlul tuberculozei. Județul Iași se confruntă cu o incidență mare a tuberculozei, iar sosirea caravanei în comunitățile noastre, mai aproape de pacient, scurtează drumul și timpul pacientului către medic, în plus pacientul e scutit de cheltuieli. Luni vom merge si noi, medicii de la Disprensarul TB Iași la Tătăruși, prima comună unde ajunge caravana de screening TB. În ultimele luni, împreună cu medicii de la Dispensarul TB Pașcani am fost în contact permanent  responsabilii din aceste localități, am pregătit medicii de familie și comunitățile pentru sosirea caravanei de depistare activă a tuberculozei ca să o utilizăm la maximum în folosul pacienților.” – a declarat dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-șef Dispensarul TB Iași, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tiberculozei. 

          “Posibilitatea de identificare precoce a diverselor patologii, inclusiv a tuberculozei, oferită de caravana mobilă este unul dintre cele mai mari avantaje pe care un astfel de proiect îl are la nivel comunitar, asigurând pe lângă accesul populației la servicii de sănătate și posibilitatea unor demersuri comunitare de informare și educare a acesteia.“ dr Dana Fărcășanu, Președinte executiv Fundația CPSS

             La nivelul județului Iași se înregistrează o incidență de 78,5 cazuri la 100.000 locuitori, în creștere față de anul 2018, de altfel printre cele mai ridicate din zonă și mult peste media de 57,1%000 cazuri de la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).  De altfel județul Iași face parte din topul nedorit al primelor 10 județe din țară în privința incidenței tuberculozei.

             Comunitățile rurale în care va ajunge caravana sunt: Tătăruși, Lungani, Belcești, Cotnari, Scobinți, Deleni, Șipote, Probota, Popricani, Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Golăiești, Ungheni, Tutora, Costuleni și Cozmești. Informații suplimentare cu privire la programul caravanei în aceste localități se regăsesc, actualizate în timp real, pe pagina de facebook a proiectului “Screening-TB-Romania”și pe site-ul proiectului www.screeningtb.ro .

             Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea programului caravanei în județul Iași,  în această perioadă în care serviciile medicale sunt supuse unor teste de rezistență ieșite din comun. Deschiderea și disponibilitatea de care au dat dovada autoritățile județene și  locale au făcut mai ușoară misiunea organizării screeningului în acest județ.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018).

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare încidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București – https://marius-nasta.ro/- este cea mai prestigioasă instituție medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România. Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte și activitatea de screening TB prin intermediul caravanelor mobile este implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătății și în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Fundația Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) – www.cpss.ro – este o fundaţie independentă, non-profit, cu personalitate juridică, constituită în decembrie 1999. CPSS a dezvoltat și asigurat managementul a peste 100 de programe și proiecte realizate pe parcursul celor peste 20 ani de activitate.

În cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” ,  Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate  colaborează cu reprezentanții autorităților publice locale și rețeaua de asistență medicală comunitară pentru mobilizarea comunităților din județul Iași care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2019, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB și atingerea indicatorilor proiectului.  

Persoana de contact Screening TB: Paula Rusu, coordonator comunicare, 0740107123