Primele rezultate ale programului național de screening al tuberculozei

Primele rezultate ale programului național de screening al tuberculozei prin proiectul„Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426.

                    Cel mai amplu proiect de screening (depistare activă direct în teren) al tuberculozei din România din ultimii 30 de ani a început să dea rezultate. Cele trei caravane de depistare a tuberculozei în rândul populațiilor aflate la risc: comunități cu incidență mare a tuberculozei și cu acces dificil la serviciile medicale, persoane fără adăpost, consumatori de droguri, etc, au început activitatea de screenare a populației la începutul lunii noiembrie în comunități din județețe Argeș, Ilfov și municipiul București. 

                   În prima lună de activitate, 18.11.2019 – 16.12.2019,  prin cabinetele mobile de depisare a tuberculozei au trecut 1.118 persoane. În cazul a 42 dintre ele au fost ridicate suspiciuni de tuberculoză motiv pentru care a fost colectată spută. Ulterior analizelor de laborator au identificat 7 cazuri noi de tuberculoză care au fost deja luate în evidențele medicilor de la Programul Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei. Screenarea în teren a fost sprijinită de partenerii proiectului: Asociația Română Anti-SIDA, Asociația Samu Social în București și Ilfov și organizația Romanian Angel Appeal în județul Argeș. 

 Număr persoane screenateNumăr persoane depistate cu TB
Total                                                      1.1187
Argeș7302
București-Ilfov388

                  Din păcate și acest proiect se confruntă cu o problemă mare a sistemului de sănătate românesc, lipsa de personal calificat. A fost o adevărate provocare pentru Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, cel care coordonează acest proiect, să angajeze numărul optim de specialiști (asistenți radiologi) care să întregească echipele care lucrează în aceste cabinete mobile de depistare a tuberculozei.  În continuare căutăm soluții iar din luna ianuarie vom relua campania de angajări.

                  „Vrem să continuăm și să dezvoltăm  programele de screening și tot ceea ce înseamnă acțiuni de detecție rapidă, deoarece depistarea afecțiunilor în faze incipiente înseamnă în unele cazuri salvarea vieții pacientului. Din păcate, chiar dacă s-au făcut pași importanți, suntem pe primul loc în Europa la tuberculoză și este nevoie de intervenții rapide și eficiente  pentru a stopa această maladie. Am demarat discuțiile cu medicii, reprezentanții pacienților și societatea civilă pentru intensificarea colaborării în domeniile sensibile unde avem nevoie să acționăm unitar, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății

                 „Principalul obiectiv al Strategiei Naționale de Supraveghere și Control a Tuberculozei este reducerea incidenței, iar acest lucru nu se poate face decât cu maximizarea metodelor de depistare a tuberculozei, ceea ce facem în acest moment prin proiectul de screening. Primele rezultate indică o incidență extrem de mare în  populația care a fost examinată, fapt care confirmă nevoia depistării active cu implicarea comunității locale și a medicilor de familie, pe care îi dorim parteneri în lupta împotriva tuberculozei” – declară dr. Beatrice Mahler, managerului Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, beneficiarul acestui proiect.

                  În ciuda acestor dificulăți administrative, programul de screening al tuberculozei a demarat cu eficiență, iar reacțiile pozitive cu care au fost primite caravanele în comunitățile vizate ne dau încredere că acesta este drumul cel bun pe care îl urmează România în combaterea tuberculozei, o problemă gravă de sănătate publică ce ne pune pe un nedorit loc întâi la numărul de îmbolnăviri în Uniunea Europeană.

                  Conform ultimelor date statistice ale Programului Național de Prevenire,  Supreveghere și Control al Tuberculozei, în 2018 au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 sunt copii. Răspândirea bolii este preponderent în județele din sud și est unde este înregistrată cea mai mare incidență a bolii. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822 de cazuri), Iași (599 de cazuri) și Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri). Putem afirma încă de pe acum că datorită depistării active a tuberculozei, direct în focare, este posibil ca aceste cifre statistice să crească în următorii ani, ceea ce dovedește în fapt depistarea mai eficientă a celor care au intrat în contact cu o persoană contagioasă cu tuberculoză.

                 O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an.

                 Toate zonele cu incindeță mare a tuberculoză sunt cuprinse în programul deplasărilor caravanelor de screening în 2020, detalii suplimentare pot fi găsite și pe site-ul proiectului: www.screeningtb.ro .

                  Proiectul de depistare activă a tuberculozei este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

                     Proiectul beneficiază de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă  contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, în valoare de 975 mii lei și   este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” care este beneficiarul acestui proiect, în parteneriat cu o serie de organizații neguvernamentale de luptă împotriva tuberculozei:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
  • Fundația Romanian Angel Appeal (RAA)

                       Programul de screening al tuberculozei cu ajutorul celor trei caravane mobile este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern. 

                       Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al tuberculozei, proiectul include o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel național. Complementar, 60 de profesioniști, din grupul țintă, vor fi implicați în schimburi de experiență și de bune practici în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.

                       România rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. În anul 2018, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei, în țara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulți. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.