Tuberculoză sau COVID-19?

Care sunt simptomele comune și cum se manifestă diferit cele două tipuri de infecție care afectează grav plămânii

Pandemia de COVID-19, prima din ultimul deceniu, a paralizat practic o lume întreagă și a influențat viețile fiecăruia dintre noi. Dincolo de această boală, însă, o altă afecțiune respiratorie infecțioasă face ravagii în lume, provocând aproximativ 4.000 de decese în fiecare zi. Este vorba despre tuberculoză. 

Tusea, febra și dificultățile la respirație se numără printre simptomele similare pe care le prezintă atât persoanele care se infectează cu noul coronavirus, cât și cele care se îmbolnăvesc de tuberculoză. Și asta pentru că ambele boli atacă în primul rând plămânii. 

Deși cele două afecțiuni se transmit, în principal, prin contact apropiat cu persoane infectate, perioada de incubație în cazul tuberculozei este mai lungă, adesea cu un debut lent.

Chiar dacă și tuberculoza și COVID-19 afectează în mod obișnuit plămânii și au unele simptome comune precum tuse, febră și dificultăți de respirație, caracteristicile clinice diferă în funcție de tipul de infecție:

  • În timp ce febra și tusea în COVID-19 au un debut rapid, iar perioada de incubație este de aproximativ una până la două săptămâni, în cazul tuberculozei, manifestările clinice se dezvoltă, de obicei, într-o perioadă mult mai lungă.  
  • Dacă la pacienții cu COVID-19 se manifestă frecvent o tuse seacă, în cazul tuberculozei, tusea este de obicei productivă, cu spută și chiar sânge
  • De asemenea, dificultățile de respirație apar în cazul COVID-19 la scurt timp după debutul bolii, în timp ce în cazul tuberculozei, acest lucru se întâmplă într-o etapă mai târzie, a  evoluției nefavorabile  sau ca o sechelă pe termen lung.  

În contextul pandemiei de COVID-19, care afectează grav persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente, pacienții cu tuberculoză, pot fi mai vulnerabili în a contacta ambele infecții, sau pot avea un risc mai mare de a  dezvolta o formă severă de infecție cu SARS-CoV-2. 

Deși cazurile de infecție cu noul coronavirus SARS-Cov-2 la pacienții cu tuberculoză sunt limitate, se anticipează că această categorie de pacienți să aibă rezultate mai slabe în urma tratamentului, mai ales dacă medicația pentru tuberculoză este întreruptă.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca pacienții cu tuberculoză să respecte cu strictețe măsurile de distanțare fizică stabilite de către autorități, măsurile de igienă, pentru a fi protejați de COVID-19 și să continue tratamentul conform prescripțiilor.

Totodată, OMS recomandă ca autoritățile să ia toate măsurile pentru a asigura continuitatea serviciilor pentru persoanele care au nevoie tratament preventiv și curativ pentru tuberculoză. 

Creșterea bruscă a nevoilor de îngrijire a pacienților cu COVID-19 reprezintă o provocare pentru serviciile de sănătate din întreaga lume. În această perioadă excepțională este importantă prevenirea și tratarea continuă a tuberculozei. Și aceasta pentru că, în trecut, urgențe precum gripa sau Ebola au afectat îngrijirea bolnavilor de tuberculoză, acordându-se prioritate la internare pentru pacienții cu alte afecțiuni respiratorii grave și complicații.