TUBERCULOZA SE VINDECĂ

Autor: dr. Cristina Popa

Medic prima pneumology

Expert Screening TB

Un sfert din populația globului este infectată cu Micobacterium Tuberculosis, bacteria care produce această boală, ceea ce face  din tuberculoză una dintre infecțiile cele mai răspândite din lume conform Organizației Mondiale a Sănătății.  Dintre toți cei infectați, doar 5-15% vor face boala activă, adică aproximativ 10 milioane de persoane în fiecare an, din care 1,5 milioane mor dacă tuberculoza nu e tratată la timp cu antibiotice. 

TUBERCULOZA  FACE VICTIME DE MII DE ANI 

Tuberculoza e o afecțiune descrisă de mii de ani.  Oamenii de știință au descoperit urme ale bacilului Koch în unele dintre mumiile egiptene, fapt ce arată că acei oameni au suferit de tuberculoză în timpul vieții. 

Un simptom sugestiv pentru tuberculoză, tusea, este menționat ca motiv acceptat de divorț în codul lui Hammurabi.

Dar abia în secolul XIX a fost descoperit microbul care provoacă această boală de către medicul militar german, Robert Koch. La 24 Martie 1882 acesta a comunicat societății medicale descoperirea sa, de atunci această dată a devenit ziua în care se marchează anual la nivel mondial lupta împotriva tuberculozei. 

TRATAMENTUL UNIVERSAL AL TUBERCULOZEI – SITUAȚIA PACIENTULUI DIN ROMÂNIA

Abia la jumătatea secolului XX, odată cu descoperirea antibioticelor, o serie de infecții și-au găsit leacul. În tuberculoză, după câteva zeci de ani în care s-au făcut diverse asocieri, descoperirea rifampicinei a dus la stabilirea unui regim de tratament standard. Asta înseamnă că oriunde în lume, oricine face tratament, va primi aceiași schemă de tratament, se vor respecta aceleași principii de tratament.

Pentru primele 2 luni se asociază zilnic 4 medicamente antituberculoase (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutolul) în doze corespunzătoare greutății corporale, administrate în același timp, de preferat în pauza dintre mese (pe stomacul gol pentru o absorbție mai bună a lor). Următoarele 4 luni pacientul va primi doar primele 2 medicamente (izoniazida și rifampicina) în doze mai mari, dar cu ritmicitate intermitentă, de 3 ori pe săptămână ( luni, miercuri, vineri).  Cu această schemă de tratament se poate obține vindecarea la cel puțin 85% din pacienții cu tuberculoză sensibilă, dacă este corect urmat.

Tratamentul este gratuit în România chiar și pentru pacienții care nu au asigurarea obligatorie de sănătate. El este asigurat și distribuit prin dispensarele de pneumoftiziologie din fiecare unitate teritorială, de obicei cel puțin 1 dispensar în fiecare județ; pentru pacienții din zonele rurale este foarte importantă relația cu medicul de familie care supraveghează tratamentul antituberculos.    

ROMÂNIA MODERNIZEAZĂ TRATAMENTUL PACIENTULUI CU TUBERCULOZĂ 

Dacă în anii trecuți pacienții cu tuberculoză se internau pe toată durata tratamentului, o nouă strategie recomandă tratamentul în regim de ambulatoriu, adică pacientul să fie tratat la domiciliu; spitalizarea se va face doar pentru cazurile grave, cu complicații, la pacienți care au și alte boli (diabet zaharat, silicoză, boli imunosupresive, cancer, hepatite virale, insuficiență renală cronică).

După câteva săptămâni de tratament, starea generală revine la normal, dispar simptomele ( dispare tusea, febra, transpirațiile, apare pofta de mâncare, se caștigă în greutate); dar tratamentul trebuie continuat până la încheierea celor 6 luni. 

RISCURILE ABANDONULUI TRATAMENTULUI ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI 

Unii pacienți întrerup tratamentul înainte de termen, riscând ca boala să recidiveze mai devreme sau mai târziu. Orice reacție neplacută care apare în perioada de tratament trebuie comunicată medicului curant, iar acesta va lua decizii în beneficiul pacientului astfel încât să asigure și vindecarea tuberculozei. 

Mai mult, la orice tratament întrerupt înainte de vindecare, microbul poate dezvolta rezistență la unul sau mai multe dintre medicamentele folosite ca primă intenție în regimul standard. Cu cât sunt mai multe întreruperi și mai multe reluări de tratament, cu atât cresc șansele ca microbul să devină rezistent la izoniazidă sau la rifampicină. Rezistența asociată la cele 2 medicamente esențiale pentru vindecarea tuberculozei sensibile (izoniazida și rifampicina) poartă numele de multidrogrezistență cu prescurtarea MDR, iar pentru situațiile în care microbul este rezistent și la alte medicamente (injectabile și quinolone), respectiv XDR, șansele de vindecare scad foarte mult.

TUBERCULOZA SE VINDECĂ 

În Romania se identifică peste 12.000 cazuri anual de tuberculoză, cea mai mare incidență din UE, dar peste 80% din pacienți se vindecă în cazul tuberculozei sensibile. 

Tratamentul antituberculos standard trebuie riguros urmat, iar solicitarea personalului medical de a supraveghea tratamentul nu trebuie să surprindă pe nimeni, sunt cerințe internaționale care ajută pacientul să îndeplinească această sarcină dificilă de a urma un tratament cu o durată lungă de 6 luni. În plus, pe parcursul tratamentului efectele tratamentului e monitorizat prin prelevare periodică a sputei/expectorației la interval de 2 luni. Vindecarea este declarată la încheierea tratamentului dacă rezultatele la culturi pentru Micobacterium Tuberculosis sunt negative ( microbul este mort). O viață echilibrată, cu mese la intervale regulate, fără excese alimentare, fără consum de alcool, fără deprivare de somn, vor duce la o reluare a activității fizice și reîntoarcere la locul de muncă și la o viață normală uneori chiar înainte de încheierea tratamentului medicamentos. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte pacientul ca sa se vindece de tuberculoza? Este datoria comunității să înțeleagă că un pacient vindecat este o persoană redată familiei și societății în totalitate, de aceea orice efort trebuie îndreptat pentru acest atingerea acestui scop.