Ce înseamnă tuberculoza? Care sunt cauzele, cum ne protejăm și cum identificăm simptomele?

Tuberculoza (TB) este o maladie provocată de un microb, bacilul Koch, care afectează în principal plamânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc).

Cum se transmite tuberculoza?

Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. El tușește și împrăștie în atmosfera bacili vii, care vor fi inhalați de cei din jur. Cei mai afectați sunt cei care petrec timp în imediata proximitate a bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili, colegii de serviciu sau prietenii apropiați. 

Transmiterea microbului se face aproape întotdeauna prin aer. Cei din jur inhalează bacilii și se infectează. În plamânii lor, bacilii sunt înconjurați de o „barieră” de apărare care îi împiedică să se dezvolte. Infecția cu bacili nu înseamnă neapărat îmbolnăvire de tuberculoză (infecția latentă). 

Este însă posibil ca după un timp (luni sau ani de zile) „bariera” de apărare să dispară, atunci când organismul este slăbit în diverse situații: hrană insuficientă, prea multă oboseală, stres, alcoolism, alte boli cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infecția HIV. Atunci bacilul se trezește, începe să se înmulțească și produce tuberculoza activă, adică boala. Astfel se reia ciclul, noul bolnav fiind sursă de infecție pentru cei din jur.


Tuberculoza este ca o „bombă cu efect întârziat”, intervalul între infecție și îmbolnăvire fiind imposibil de precizat. Trebuie menționat, însă, că riscul de dezvoltare a bolii este mai mare în primul an din momentul contactării infecției. 

Cum se manifestă tuberculoza?

Simptomul cel mai caracteristic al bolii este tusea persistentă – peste 3 săptămâni, care se accentuează progresiv și este însoțită de expectorație. Bolnavii mai pot acuza febră sau stare subfebrilă, scăderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, expectorație cu sânge (hemoptizie). Multi pacienți întârzie să se prezinte la medic sperând să le treacă. Trebuie știut însă că în această perioadă cu simptome, înainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagioși. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât mai multă lume vor infecta în jur.

Cum se pune diagnosticul?

Orice persoană care are simptome sugestive de tuberculoză trebuie să se prezinte la medic. De obicei, unui adult i se recomandă un examen radiologic pulmonar care poate pune în evidență modificări ce pot fi date de tuberculoză și este obligatoriu completat cu examenul sputei. Medicul pneumolog decide ulterior oportunitatea începerii tratamentului, indiferent dacă rezultatul sputei este pozitiv sau negativ în microscopie. 


Astfel, pentru diagnosticul tuberculozei este esențială evidențierea bacilului Koch în spută – prin examen microscopic direct sau prin culturi. De obicei bolnavii expectorează ușor. Pentru cei care nu expectorează poate fi necesară sputa indusă prin aerosoli cu soluții saline sau, în anumite cazuri, examenul bronhoscopic. 

Din spută se face un examen microscopic direct, care oferă un rezultat în 24 de ore. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la pacienții suspecți se face evaluarea GeneXpert pentru Bacil Koch. Pentru un diagnostic de certitudine, indiferent de rezultatele obținute de aceste două investigații, se face însămânțarea pe mediu de cultură, rezultatul obținându-se după 3 până la 6 săptămâni, în funcție de mediile utilizare. 


Examenele de spută sunt esențiale atât pentru diagnostic, cât și pentru stabilirea corectă a schemei terapeutice, pentru urmărirea evoluției sub tratament și pentru aprecierea vindecării.

Ce este screeningul TB?

Screeningul TB reprezintă identificarea sistematică de persoane suspecte de tuberculoză într-un Grup Țintă prin utilizarea de teste, examinări sau alte proceduri care pot fi aplicate rapid.

Testele de screening, examinările și alte proceduri utilizate ar trebui să fie suficient de sensibile, specifice și reproductibile pentru a diferenția persoanele cu suspiciune de TB (cu probabilitate mare să aibă TB) de cele care nu au TB.

Cei care au un test pozitiv la screening vor fi trimiși către serviciile de diagnostic și tratament pentru confirmare și stabilirea diagnosticului.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” implementează proiectul Screening TB, un program de screening al tuberculozei cu ajutorul a patru caravane mobile, program care este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, aprobată prin Hotărâre de Guvern în februarie 2015.

Cum ne protejăm de riscul de infecție tuberculoasă?

  • Evaluează-ți permanent riscul de a fi infectat;
  • Consideră orice persoană care tușește drept potențială sursă de infecție;
  • Învață-i pe ceilalți și respectă tu însuți regulile de igienă a tusei (acoperă gura cu un șervețel sau cu partea de la cot a mânecii);
  • Evită spațiile închise și aglomerate;
  • Aerisește permanent spațiile închise în care stai; fă un program de aerisire, pe care să îl respecți;
  • Evită excesele de orice fel, care scad mecanismele de apărare ale organismului (oboseală fizică și psihică excesivă, prelungită, alcool, privare de alimentație)
  • Respectă-ți timpul de odihnă
  • Nu expectora pe jos